Energiaital-teszt: jelölési hibák és megtévesztő információk tömkelegeJó tudni Kiemelt 

Energiaital-teszt: jelölési hibák és megtévesztő információk tömkelege

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programja keretében átfogó vizsgálatnak vetette alá a hazai forgalomban kapható energiaitalokat. A 35 tesztelt termék laboratóriumi elemzése során biztonsági problémák ugyan nem merültek fel, de számos jelölési hiányosságra és megtévesztő információra derült fény. A hatóság összesen 2,66 millió forint bírságot szabott ki az érintett vállalkozásokra.

A Nébih közleménye https://szupermenta.hu/energiaitalok-a-szupermenta-tukreben/ szerint a vizsgálat kiterjedt a koffein-, taurin-, cukor-, édesítőszer- és vitamintartalom ellenőrzésére. A koffeintartalom tekintetében minden ital megfelelt az előírásoknak, azonban a hatóság felhívja a figyelmet a mértékletes fogyasztás fontosságára, különösen más koffeintartalmú termékekkel (kávé, tea, csokoládé) együtt.

A tesztelt italok közül egyetlen esetben merült fel minőségi probléma: a termék B12-vitamin-tartalma nem érte el az előírt minimumot. Emellett egy bérgyártó elmulasztotta bejelenteni tevékenységét a hatóságnak, amiért eljárás indult ellene.

A leggyakoribb probléma a jelölési hibák sokasága volt. A 35 termékből 28 esetében találtak valamilyen szabálytalanságot, például a megnevezés, a koffeintartalom jelölése, az összetevők, a származási hely feltüntetése vagy a tápértékjelölés terén.

A Nébih kiemeli a megtévesztő jelölések veszélyeit. Két termék fantázianevében szerepelt a „guarana” szó, annak ellenére, hogy az összetevők között nem volt megtalálható. Egy másik esetben a származási helyként Ausztria volt feltüntetve, miközben a gyártmánylap szerint Magyarországon készült a termék. Három „cukormentes”-ként jelölt italhoz pedig cukortartalmú alapanyagkeveréket használtak fel, amit az összetevők között nem tüntettek fel. Bár a késztermék cukortartalma így is alacsony maradt, a cukor hozzájárult az íz kialakításához, ami megtévesztő a fogyasztók számára.

A Nébih a jövőben is folytatja az energiaitalok ellenőrzését, és továbbra is kiemelten kezeli a fogyasztók tájékoztatását és védelmét. A hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy figyelmesen olvassák el a termékcímkéket, és legyenek körültekintőek az energiaitalok fogyasztásával.

Related posts

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks